úterý 10. listopadu 2009

Lady love šimpanzi zakázané ovoce

PILFERED ovoce drze vytáhl zpod zemědělce pohled může být ukradené tajemství lásky, alespoň u volně žijících samců šimpanzů a jejich choti, britští vědci říkají.

Volně žijících šimpanzů v ovoci západní Afriky špetku z místních farem zapůsobit paní šimpanzi, a zdá se vyplatí, říká dr Kimberley Hockings z University of Stirling na oddělení psychologie.

"Dospělý muž, který sdílí většinu této ženy se zabýval více consortships s ní a obdržela od ní čeledín více než ostatní dospělí muži, i alfa samce," řekl Hockings, jejíž studie se objeví ve veřejné knihovně v časopise Science PLoS One.

"Takovéto odvážné chování může být považováno za atraktivní rys," řekl Hockings.

Spolu s kolegy studoval plodin-nájezdy z volně žijícími muži šimpanzů v západoafrické vesnici Bossou v Republice Guinea. Studie je zaznamenán pouze příklad běžné sdílení rostlinných potravin tím, že šimpanzi, kteří nejsou ve spojení, tvrdí vědci.

Favorizoval ovoce bylo typicky papája, což je velký a snadno sdílet, ale pomeranče a ananasu také skóroval.

Hockings řekl mají žádoucí potravina může čerpat pozitivní pozornost na jednotlivce a pomoci při vytváření nebo cementu dospělý samec šimpanze vztahy.

Dospělí muži byli pravděpodobně sdílet tyto potraviny získané v exponovaných místech a za přítomnosti místních obyvatel.

"Oříznout-útočit dospělí samci mohou být reklamní statečnost z jiných skupin-členů," řekla.

Hockings řekl muži vykazovala známky jejich rizikovému chování bylo nervy-drásající, jak o tom svědčí hrubé sebe-škrábání, vzorec chování, která zahrnuje velké pohyby paží, která naznačuje, úzkost. Rough sebe-scratching byly hladiny více než čtyřikrát vyšší, když se dospělého muže čipy ukradl a snědl pěstovaných potravin v porovnání s divokým potravin. Přesto byly odcizeny potraviny sdíleny mnohem častěji než planě rostoucích rostlinných potravin.